De leukste bezienswaardigheden in Stavanger.

Stavanger, een grote stad aan de zuid west kust van Noorwegen. Een stad die tussen de mooie fjorden ligt. Deze stad is niet alleen een perfecte basis om de omgeving te ontdekken, maar ook een geweldige stad voor een stedentrip. In deze blog geven wij je onze tips voor leuke bezienswaardigheden in deze stad.

Toen we aankwamen in Stavanger, liepen we als eerste langs een mooi park met een grote vijver in het midden. Dit park wordt Breiavatnet genoemd en is een leuk plekje om te lunchen of lekker te wandelen. Een andere plek om te lunchen, niet ver hier vandaan, is Bluebird Kaffebar. Binnen ziet het er echt gezellig uit en ze serveren ook nog eens heerlijk eten. Je vindt Bluebird Kaffebar aan de andere kant van het park. Naast het park kom je ook langs de kathedraal van Stavanger. Het is de oudste kathedraal van Noorwegen, gebouwd in het jaar 1125.

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf de kathedraal vervolgden wij onze route naar het kleurrijke Geopark van Stavanger. Geopark is een soort speeltuin gemaakt van elementen uit de olie-industrie.

Vanaf hier is het niet ver lopen naar nog een andere kleurrijke plek in Stavanger: Ovre Holmegate. Blauwe, paarse, gele en groene houten winkeltjes kleuren deze straat. Je vindt hier ook een aantal restaurants en cafés. Het begon bij deze kleurrijke straat met een kapper Tom Kjørsvik. Hij wilde iets anders en speciaals doen met zijn plek. En zo hebben velen zijn idee gevolgd. Voordat je verder gaat richting de haven, loop nog even langs de Valberg Toren.

Misschien is het inmiddels tijd om te dineren (na deze wandeling door de stad), dus probeer wat leuke restaurantjes te vinden bij de haven. Hier heb je genoeg keuze. In dit stuk van de stad vind je ook een aantal musea, bijvoorbeeld het Maritiem Museum. De oude stad van Stavanger is niet ver van de haven en is volgens ons echt een plek die je niet moet overslaan wanneer je er bent. De oude stad kenmerkt zich door de witte, houten huisjes. Het lijkt hier niet alsof je nog in de grote stad bent. Voor ons voelde het eerder een beetje als een gezellige dorpje. Misschien dat dit wel komt door de kleine, oude straatjes en de typische huisjes.

In de omgeving van Stavanger is nog veel meer te doen. Zeker als je hier voor een langere periode verblijft, is het leuk om bijvoorbeeld een fjord cruise te doen in Lysefjord. Als het weer niet te slecht is, kan je de ‘Preikestolen’ zien vanaf beneden. De fjord cruise begint in de haven van Stavanger (Skagenkaien om precies te zijn) en neemt je mee het fjord in. Deze mini cruise duurt ongeveer 3 uur. Natuurlijk is het ook een geweldige ervaring om naar de ‘Preikestolen’ te wandelen.
En als laatste, als je van het strand houdt, ga dan naar de Sola Stranden. Mooie stranden en ontzettend helder water zullen je daar verwelkomen. Het is ook mogelijk om te wandelen hier. Je moet dan de blauwe paaltjes route volgen.

We hopen dat we je hebben geïnspireerd met deze blog. Heb je misschien tips voor Stavanger? Laat het ons weten in een reactie!

Eén gedachte over “De leukste bezienswaardigheden in Stavanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.