11 tips voor je vakantie bij het meer ‘Lac de Sainte Croix

Lac de Sainte Croix, een mooi helder blauw meer in het zuiden van Frankrijk, de Provence. Dit stuwmeer bestaat sinds 1973 en tegenwoordig is het een geliefde plaats bij veel mensen om hun vakantie door te brengen. In deze blog geven wij je onze tips voor wat je kan doen in de omgeving van dit mooie meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Een roadtrip door de ‘Gorges du Verdon’

Schitterende uitzichten, smalle weggetjes en enorme bergen. Dit is wat je ziet als je een roadtrip maakt door de Gorges du Verdon. Er zijn verschillende wegen door deze kloof. Je kunt bijvoorbeeld de Route de Castellane D952 nemen naar La-Palud-Sur-Verdon. Vergeet niet om halverwege even te stoppen bij het ‘Point Sublime’, een punt waar je een geweldig uitzicht hebt over de kloof. Na dit punt kom je langs een kleine brug. Hier kan je bijvoorbeeld zwemmen en picknicken bij het riviertje de Verdon. Een ding: het water is er wel heel erg koud. Als je klaar bent met je picknick of relaxmomentje, neem dan de route D955 richting Trigance, de D90 en D71 naar Aiguines. Op deze route kom je op verschillende momenten leuke plekken tegen om even te stoppen: ‘Pont de l’Artuby’ en ‘Balcons de la Mescla’.

Een andere route die je kan kiezen is de D23 bij La-Palud-Sur-Verdon. Deze route wordt ook wel ‘La Route des Crêtes’ genoemd.

En als je fit genoeg bent, doe dan een van de vele wandeltochten door de kloof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Sillans-la-Cascade

Verstopt in het bos, net buiten het kleine dorpje, vind je een erg mooie waterval. Vanaf de parkeerplaats hoef je maar 15 minuten te lopen en de bordjes te volgen. Aan het eind van dit wandelpad hebben ze een plateau gemaakt, waar je de waterval kunt zien. Als je van een beetje avontuur houdt, loop of klim soms een stukje naar de rivier. Het lijkt een beetje alsof je door de jungle loopt daar. Als je bij de rivier komt, na een behoorlijke klim (er is ook een makkelijkere route…), zal je beloond worden met schitterende natuur en een helder riviertje. Wij waren hier de enige hier, dus uiteindelijk was het de wandeling echt waard. Terug kan je de verder gaan via de makkelijke weg, maar het is daar wel een stuk drukker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Lavendel velden bij Plateau de Valensole

Als je van de geur van lavendel houdt (of niet…) ga dan naar de lavendel velden. Bij Plateau de Valensole vind je heel veel van deze velden. De lavendel bloeit in juni en juli, dus plan je trip zo dat je er in deze maanden bent. Aan het einde van juli beginnen ze met de oogst. Leuk om te doen: ga picknicken bij de lavendel velden. En wanneer je er niet genoeg van kunt krijgen, in deze regio organiseren ze regelmatig Lavendel Festivals.

4. Eet pannenkoeken in Rougon en bezoek de kleine kapel

Rougon is een klein dorpje in de Gorges du Verdon, waar de meeste mensen voorbij rijden. Maar in dit kleine dorpje kan je heerlijke pannenkoeken eten met een schitterend uitzicht over de kloof. Wat wil je nog meer?! Ondertussen dat je je pannenkoek aan het eten bent, kan je ook nog een gieren kolonie zien. Dus vergeet je camera en verrekijker niet!

Als je klaar bent met lunchen en je niet bang bent voor smalle weggetjes met gras erop, ga dan naar het kapelletje. Om daarheen te gaan neem je de D17 vanaf Rougon.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Bezoek het Middeleeuwse stadje Villecroze en de grotten

Villecroze, een klein Middeleeuws dorpje met overal oude smalle weggetjes. Je komt er ook veel fonteinen tegen. Loop van de gezellige pleintjes richting het park van Villecroze, waar je mooie en speciale planten tegenkomt. In het park is het ook mogelijk om de meer dan 700.000 jaar oude grotten te bezoeken. Deze grotten zijn open van april tot en met oktober.

Vanaf Villecroze is het makkelijk om een kort tripje te maken naar het dorpje Tourtour. Tourtour is ook een klein en gezellig dorpje. Vanaf de kapel in dit dorp heb je een leuk uitzicht over de omgeving. In dit dorpje kom je ook wat speciale bezienswaardigheden tegen, kijk maar om je heen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Ga met een bootje de Gorges in

Iets wat echt heel leuk is om te doen, is een bootje huren en daarmee de Gorges du Verdon te ontdekken vanaf de rivier. Als je niet met honderden andere toeristen tegelijk de kloof in wilt gaan, ga dan vroeg in de ochtend. Bij de stranden zijn verschillende plaatsen waar je een boot kan huren. Voor ons was 3 uur genoeg om de kloof te zien en ook nog wat tijd op het meer zelf te hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Heb een schitterend uitzicht vanaf de ‘Pont-de-Sainte-Croix’

Een schitterend uitzicht op het meer, wie wil dat nou niet zien. Vanaf de brug kan je twee kanten op kijken, de kant van het meer, maar ook de kant van de dam. Voor degenen die het interesseert: het is een hydro-elektrische dam.

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Bezoek de markt

Iets dat je niet mag overslaan tijdens je vakantie in deze regio is het bezoeken van een van de vele markten. Als je op zoek bent naar een souvenirtje, heb je een grote kans dat je die hier zal vinden. Maar ook als je daar niet naar op zoek bent, is het leuk om de markt te bezoeken. Geniet van de geur van kruiden, de muziek en alle regionale producten. Wij vinden zelf de markt in Moustiers altijd erg leuk.

9. Bekijk de zonsondergang over het meer

We denken dat de foto wel genoeg zegt. Bekijk de zonsondergang vanaf Aiguines of vanaf het strand.

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Relax op het strand

Soms moet je ook even wat relaxen in je vakantie. Dus zoek een plekje voor jezelf op het strand en zwem in het heldere, blauwe water van het meer. Een tip: ga vroeg in de ochtend naar het meer. Het is er dan nog rustig en je hebt een grote kans dat je mooie vissen ziet zwemmen. En voordat alle mensen komen is het water nog helderder.

11. Bezoek de dorpjes rondom het meer

Loop door smalle, oude straatjes, tussen huisjes met gekleurde bloemen tegen de muren. Er zijn een heleboel dorpjes rondom het meer die deze kenmerken hebben. Over sommige dorpjes hebben we het al eerder gehad in deze blog. Dus hier zijn nog een aantal andere suggesties: Moustiers-Sainte-Marie, een dorpje bekend door de ster tussen de twee bergen boven het kapelletje. Er zijn verschillende verhalen over deze ster. Je kan naar het kapelletje lopen, waar je ook een mooi uitzicht zal hebben over Moustiers. Sainte-Croix, een klein dorpje om te lunchen of even doorheen te wandelen. Aiguines, bekend door het kasteel. Je vindt hier wat leuke restaurantjes en gezellige pleintjes. Les Salles sur Verdon, het dorpje dat eerst op de plek lag waar nu het meer is. Riez, het dorpje naast de mooie lavendelvelden. Régusse, waar je oude windmolens vindt. En als laatste Castellane, dat ook wel de toegangspoort naar de Verdon wordt genoemd. Je vindt hier veel historische plekken en leuke terrasjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.