Een stedentrip Frankfurt: Doen!

Stedentrip Frankfurt? Niet iedereen denk bij een stedentrip gelijk aan Frankfurt, Daarin tegen staan sommige steden bij iedereen op de lijst, maar Frankfurt is een stad die eigenlijk weinig mensen inhoudelijk kennen. Frankfurt is daarin tegen wel een stad die zeker het bezoeken waard is. De stad heeft twee delen, een oud centrum en een heel modern deel. Wij geven je onze tips voor een stedentrip naar deze afwisselende stad.

Hoe kom ik in Frankfurt?

Voor ons is stedentrip Frankfurt makkelijk met de auto te bereiken, het is een kleine 400km, maar er zijn nog genoeg anderen manieren om hier te komen. Een goede optie is het nemen van de trein, vanaf Utrecht zit je met een kleine 3 uur midden in de stad. Dit scheelt natuurlijk ook weer parkeerkosten. Het is ook mogelijk om met het vliegtuig te gaan.

Het oude deel van de stad

De Altstadt van Frankfurt heeft een beetje een ingewikkeld verhaal. Er is een deel wat echt de oude stad is, wat direct aan de Main ligt. Maar er is ook een deel van de “oude” stad helemaal opnieuw gebouwd, dit is eigenlijk helemaal nieuw, maar toch ook weer oud. Begrijpen jullie het nog? Dit heeft ermee te maken dat een groot deel van de Altstadt tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan.

Je vindt in dit deel ook de meeste bars en restaurants. Natuurlijk kom je hier ook de meeste toeristen tegen, wat te maken heeft met het uiterlijk van de stad. Dit zie je op de Römerberg platz, waar de ‘nieuwe, oude gebouwen’ staan. Ook de grote Kathedraal is vernieuwd, maar hier en daar is er toch nog een echt oud onderdeel te vinden. Een leuke tip is om in Galeria Kaufhof naar de bovenste verdieping te gaan en te genieten van het uitzicht over de stad.

Römerberg platz
Uitzicht vanaf Galeria Kaufhof.

Aan de andere kant van de rivier de Main vind je nog een leuk deel van de oude stad. Je komt hier door middel van een voetgangers brug (Eisernen Steg). Deze brug hangt net als in veel steden vol met slotjes van stelletjes! (die van ons hangt al in Parijs haha..).

Eenmaal aan de overkant van de rivier ben je in de wijk Alt-Sachsenhausen. In deze wijk vind je veel traditionele cafe’s met hun lange tafels en hun appelwijn (de bekende apfelwein). Dit moet je zeker eens proberen als je hier bent! De smaak ervan is lastig uit te leggen, maar we weten bijna zeker dat jullie het ook lekker zullen vinden!

De bekende apfelwein bij Zum Gemalten Haus.

Tijdens ons bezoek vond het jaarlijks museum festival plaats. Tijdens dit festival zijn heel veel museums gratis of bijna gratis toegankelijk. Wij vonden zelf de markt en alle muziek podia langs de Main erg gezellig. Er zijn overal tentjes te vinden met muziek, eten en spullen om te kopen.

Wist je trouwens dat er om de Innenstadt heen een ring van parken ligt? Deze parken liggen op de plek waar vroeger de oude stadsmuur lag. Omdat deze muur eigenlijk geen functie meer had, hebben ze deze weggehaald in de 19e eeuw.

Het nieuwe deel van de stad

Het nieuwe deel van de stad kenmerkt zich door de vele wolkenkrabbers. Het wordt hierdoor, naast Innenstadt, ook vaak Mainhattan genoemd. In de jaren tachtig werden veel van deze wolkenkrabbers gebouwd en dat resulteerde tot de mooie skyline die Frankfurt nu heeft.

Tussen de wolkenkrabbers in vind je het operagebouw van Frankfurt: Alte Oper. De oorsprong van het gebouw ligt in de 19e eeuw. Ondanks dat het in de Tweede Wereldoorlog vernield werd door de bombardementen, is het toch weer opgebouwd en kun je er verschillende concerten en toneelstukken bijwonen.

Alte Opera

In de nieuwe stad vind je ook een warenhuis: My Zeil. Het warenhuis heeft een futuristische uitstraling en is dus eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich.

Verder zijn er in dit deel van de stad heel veel leuke en moderne eettentjes te vinden. Zo hebben wij bijvoorbeeld een uitgebreid ontbijt op bij Alex. Dit restaurant bevindt zich bovenop de Skyline Plaza. Natuurlijk zijn er nog veel meer plekjes om lekker te eten, echter hadden wij geen tijd en trek om ze allemaal uit te proberen.

Frankfurt skyline

De botanische tuin

Net naast alle wolkenkrabbers vind je de Palmengarten, de botanische tuin van Frankfurt. Met een oppervlakte van ongeveer 29 hectare is dit de grootste botanische tuin van Duitsland. Het is heerlijk om hier rond te lopen en even te ontsnappen aan de drukte van de stad. De oorsprong van deze tuin ligt in de 19e eeuw. De planten en bloemen zijn ingedeeld in gebieden waar deze voorkomen. Soms waan je jezelf dus een beetje in tropische sferen. Vanaf de Botanische tuin heb je op een gegeven moment een mooi uitzicht over de tuin zelf met op de achtergrond de moderne stad van Frankfurt. Erg leuk om te zien natuurlijk! Wil je even helemaal tot rust komen? Neem dan een van de bootjes die rondvaren door het park.


Wil jij meer weten over onze stedentrip frankfurt, laat et ons dan weten in een berichtje of neem contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.