5 uitstapjes in de omgeving van Zadar, Kroatië.

Zadar is een hele leuke plaats voor een stedentrip van een paar dagen, maar ook in de omgeving van Zadar is een hoop te zien! Mocht je dus meer tijd hebben om in deze regio te blijven, lees dan zeker deze blog met tips voor uitstapjes in de omgeving van Zadar.

1. Bezoek het eiland Pag

Op ongeveer een half uur rijden van Zadar ligt het eiland Pag. Dit eiland is met een brug verbonden met het vaste land, dus goed te bereiken met de auto. Wanneer je in de buurt komt van Pag valt het landschap je meteen op. Dit verandert namelijk in een soort maanlandschap. Er groeit hier heel weinig, af en toe rijd je langs een olijfboom of wijngaard, maar het grootste gedeelte bestaat uit kale, witte rotsen. Erg bijzonder om te zien!

Wij bezochten op het eiland het stadje Pag. Dit stadje ziet er nog echt Middeleeuws uit, met smalle straatjes, gezellige pleintjes en oude gebouwen. Af en toe zie je oude mannetjes voor hun huis de krant lezen en vrouwen maken de kanten kleedjes die je overal tegenkomt. Je kunt in dit stadje ook de typische, zoute kaas van het eiland proeven, Paski Sir. De kaas is hier zo zout, doordat het landschap van Pag heel zout is en de schapen dus dit gras eten. Ook het lamsvlees heeft hier de typische Pag smaak.

Wat nog meer leuk is om te doen, is om de berg op te rijden naast het stadje Pag. Vanaf daar heb je namelijk een heel mooi uitzicht over de stad en het landschap. Je kunt hier ook verder rijden naar andere plaatsen op het eiland, zoals bijv. Novalja. Als laatste bezochten wij de oude, kleine ruïne naast de brug.

2. Maak een tocht door de bergen

Wanneer je een dagje geen zin hebt in strand of de warmte van de kust, maak dan een tocht door de bergen. Vlakbij Zadar, in de richting van het oude dorpje Obrovac, vind je een deel van het Velebit gebergte. Dit gebergte strekt zich uit tot in het noorden van Kroatië. Overigens is het dorpje Obrovac ook de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier namelijk heel veel oude huisjes en straatjes, erg leuk om doorheen te lopen.

Vanaf Obrovac begonnen wij onze tocht door het gebergte en reden we in de richting van het dorpje Sveti Rok. Op een gegeven moment maakt de asfaltweg plaats voor een grindpad, wat het nog wat avontuurlijker maakt. Je rijdt langs prachtige vergezichten, stille bergweggetjes en witte kalkrotsen. Erg mooi om te zien!

Je hebt in het park ook veel mogelijkheden om te wandelen. Er zijn namelijk verschillende wandelroutes uitgezet, zowel korte als lange routes. Je kunt er zelfs een trektocht maken van berghut naar berghut. Dus mocht je meer tijd hebben in dit gebied, dan is dit zeker iets om naar te kijken!

3. Loop door de oude straatjes van Sibenik

Op ongeveer een uur rijden van Zadar ligt het oude stadje Sibenik. Dit kustplaatsje kenmerkt zich door de oude, smalle straatjes en gezellige pleintjes vol met terrasjes. Maar ook vind je hier de bekende St. Jacobuskathedraal die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De bouw van deze kathedraal begon in het jaar 1431 en was honderd jaar later pas afgerond. De kathedraal is gemaakt van alleen maar steen, wat het best bijzonder maakt.

St. Jacobuskathedraal

Naast de St. Jacobuskathedraal vind je nog meer bezienswaardigheden op het plein, zoals het stadhuis en het paleis. Wat ook leuk is om te doen (mocht het niet te warm zijn), is naar het oude fort (St. Mihovil) boven het stadje lopen. Je moet wel een aantal trappen omhoog klimmen, maar vanaf daar heb je wel een mooi uitzicht over de stad en de kust. Onderweg naar boven kom je langs de kloostertuinen. Om deze te bezichtigen moet je een drankje of hapje bestellen op het terras wat ze er hebben gemaakt.

4. Wandel langs de Krka watervallen

De Krka watervallen, of Krka National Park, ligt ook op ongeveer een uur rijden van Zadar. Het is een prachtig park om doorheen te wandelen. Je loopt er over vlonderpaden langs beekjes, moerassen en meertjes. Natuurlijk kom je ook langs de vele watervallen, waaronder de bekende waterval Skradinski Buk.

Om het park te bezoeken koop je een kaartje voor 200 Kuna (hoogseizoen). Je kunt dit van tevoren online regelen via de website van het park. Er worden maar een aantal bezoekers per dag toegelaten (10.000), dus het is aan te raden om vroeg te komen. Sowieso is dit handig, want hoe vroeger je er bent hoe rustiger het er nog is. In het hoogseizoen kan het namelijk, ondanks het maximum aantal bezoekers, behoorlijk druk worden.

Het park is goed te bereiken met de auto via de snelweg die ernaast ligt. De ingangen van het park ( Skradin en Lozovac) worden duidelijk aangegeven langs de weg. Wij kozen voor ingang Lozovac. Vanaf de parkeerplaats rijden er bussen naar het startpunt van de wandelroute. Echter waren er erg veel mensen in de rij voor deze bus, dus besloten wij de 800 meter te lopen. Goede schoenen zijn hierbij wel aan te raden, want je loopt over een steil grindpad naar beneden. Bij het begin van de wandelroute heb je de mogelijkheid om direct naar de grote waterval te lopen, maar wij bewaarden deze voor het einde van de wandeling. Je begint de route dan door de vlonderpaden op te lopen, tussen de moerassen en meertjes door. Aan het einde van de wandeling kwamen we dus bij de grote waterval Skradinski Buk. Hier mag je in de zomermaanden zwemmen. De weg terug naar de parkeerplaats gaat weer helemaal naar het bovenste gedeelte van het park, dus wij namen nu wel de bus naar boven.

5. Bezoek de Plitvice meren

Vanaf Zadar moet je even een stukje rijden naar Nationaal Park Plitvice, maar dat is zeker de moeite waard. Je waant je hier namelijk echt in een sprookje! Je wandelt hier langs helderblauwe meren en schitterende watervallen. Ook loop je door bossen waar beren en wolven leven. Prachtig om te zien en doorheen te wandelen!

Er zijn in het park verschillende wandelroutes, maar je kunt ook je eigen route creëren. Wij parkeerden bij ingang 2, waar we begonnen met onze wandeling door het park. We gingen hier gelijk naar de overkant met het bootje en liepen vanaf daar de route verder. Dit scheelt iets qua drukte. Op de terugweg pakten we het treintje naar de parkeerplaats. Op deze manier hebben we zowel het hoge als lage deel van het park gezien.

Om de Plitvice meren te bezoeken moet je minimaal twee dagen van tevoren een ticket kopen. Dit kun je online via de website van het park doen. Je kiest dan een dag en tijdstip waarop je het park wilt bezoeken. Ondanks dat er maar een aantal bezoekers per uur naar binnen mogen, is het aan te raden om ook hier zo vroeg mogelijk te gaan. Dit scheelt, zeker in het hoogseizoen, qua drukte.

Zijn jullie al eens in Kroatië en de omgeving van Zadar geweest? Mocht je hiervoor ook leuke tips hebben, schrijf ze dan in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.