Weekend Texel: 10 tips!

Wil je een weekendje weg in Nederland? Dan is Texel de perfecte plek om naartoe te gaan! Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en heeft veel te bieden. Vanaf Den Helder vaar je met de ferry in ongeveer 20 minuten naar het eiland. Super makkelijk dus! In deze blog geven wij je onze tips voor een weekendje Texel.

1. Wandelen

Texel is een perfect eiland om te wandelen, door de duinen en op het strand. Eigenlijk is dit iets dat je niet moet overslaan als je een weekend op dit eiland bent. Wij begonnen onze wandeling vanaf vakantiepark Landal Sluftervallei, waar we ook overnacht hebben in een tent. We liepen vanaf hier zo het prachtige duingebied in. Voor ons sprongen konijntjes weg en af en toe hoorde je een fazant in de verte en dan het zachte zeebriesje dat voorbij waaide, heerlijk rustgevend dus! Na ongeveer een half uur wandelen door de duinen, hoorden we het ruisen van de zee. Zodra je de laatste zandheuvel over bent, loop je het uitgestrekte, kilometers lange strand op. Schitterend om te zien! Het is ook leuk om picknickspullen mee te nemen en lekker te picknicken op het strand!

2. Bezoek Ecomare

Ecomare is een opvangcentrum voor zeehonden die ziek, gewond of verzwakt zijn. De dieren blijven in de opvang totdat ze weer helemaal gezond zijn om in het wild te leven. Je kunt de dieren hier vanaf dichtbij bekijken en het proces van de verzorging meemaken. Naast de zeehonden zijn er ook bruinvissen, vogels en andere zeedieren te zien. Een leuk uitstapje op Texel dus om meer te weten te komen over deze zeedieren! Ecomare is dagelijks geopend van 09:30 tot 17:00 uur. Een kaartje koop je voor € 13,50.

3. Plan een zeehondenexcursie

Nu we het toch over de zeehonden op Texel hebben, is er nog een leuk uitstapje dat je kunt doen: een zeehondenexcursie! Wij hebben de excursie via Het Sop gedaan. Je gaat met een klein bootje de zee op richting zandbank De Razende Bol. Hier zijn heel veel zeehonden te zien! Soms komen nieuwsgierige zeehonden een kijkje nemen bij de boot, wat natuurlijk een super ervaring is! Het voordeel van boot Het Sop is dat je maar met een kleine groep mensen op de boot bent (12 personen). Daarnaast is het niet een heel grote boot, waardoor ze dichtbij de zeehonden kunnen komen. De boot vertrekt vanaf de haven in Oudeschild en een kaartje kost 20 euro.

4. Kaasboerderij Wezenspyk

Niet ver van het plaatsje Oudeschild vind je Kaasboerderij Wezenspyk. Je kunt hier kijken in de schapenstal en een rondleiding krijgen in de kaasmakerij. Naast de boerderij ligt het landschapspad, een wandelpad richting het Schapenmuseum. Hier kom je van alles te weten over de Texelse schaaphouderij. Mocht je even willen uitrusten, dan kan dat onder het genot van een kaasplankje op het terras of in het kaascafé. En natuurlijk niet te vergeten: zo’n heerlijk stukje kaas kun je ook kopen om er thuis nog even van te genieten.

5. Bezoek het Juttersmuseum

Wanneer je het Juttersmuseum op Texel gaat bezoeken, zie je het al van een afstandje aankomen. De felgekleurde boeien hangen in grote aantallen rondom het museum en nodigen uit tot een bezoekje. In het Juttersmuseum vind je een uitgebreide verzameling spullen die op de stranden van Texel gevonden zijn. Van grote spullen tot heel kleine spullen. Het is erg leuk en interessant om te zien wat er allemaal gevonden wordt! Wist je trouwens dat dit Juttersmuseum de grootste is ter wereld? Als je zelf op zoek wilt gaan, dan kun je met verschillende jutterstochten mee. Het Juttersmuseum is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00. Een kaartje kost 6 euro.

6. Drink een biertje in de bierbrouwerij

Texel heeft een eigen bierbrouwerij met het Texelse speciaalbier. De meeste mensen zullen Skuumkoppe wel kennen, de bekendste van de Texelse biertjes. In de bierbrouwerij kun je een rondleiding boeken. Je krijgt informatie over de verschillende biertjes die er gemaakt worden, maar ook over het proces van het brouwen. Als afsluiting van de rondleiding is er een proeverij, waarbij je de Texelse biertjes kunt proeven. Erg leuk om te doen dus!

7. Struinen door de Sluftervallei

De Sluftervallei is een natuurgebied dat valt onder het Nationaal Park Duinen van Texel. De Noordzee kan op deze plek het land binnenstromen, omdat het gebied in open verbinding staat met de zee. Na een aantal trappen naar boven gelopen te hebben, heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Daarnaast kun je vanaf hier het wandelpad richting de zee verder volgen. Vergeet niet om goed rond te kijken, want dit gebied staat bekend om grote hoeveelheid vogels en zeedieren.

8. Bezoek de gezellige stadjes

Op Texel zijn verschillende dorpjes te vinden, de een wat bekender dan de andere. Den Burg is de grootste stad van het eiland. De Koog staat bekend om de vele voorzieningen en activiteiten die er te doen zijn. Naast deze twee stadjes zijn er nog een aantal dorpjes te vinden op Texel, waaronder De Cocksdorp, het meest noordelijke dorp van Texel. En vergeet ook het dorpje Oudeschild niet. In dit dorpje vind je de vele vissersbootjes en kun je een zeehondenexcursie plannen.

Oudeschild

9. Beklim de vuurtoren

Sinds het jaar 1864 staat de rode vuurtoren op het eiland van Texel. Als je wil kun je de vuurtoren beklimmen en heb je een mooi uitzicht over het eiland en de zee. Tijdens de klim naar boven kom je van alles te weten over de geschiedenis van deze vuurtoren. En wist je dat dit de enige vuurtoren in Nederland is waar je aan drie kanten over de zee kunt uitkijken?

10. Bekijk de zonsondergang

Aan het einde van de dag kan een romantische zonsondergang eigenlijk niet ontbreken. De zonsondergang kun je natuurlijk bekijken vanaf het strand, maar wat ook erg mooi is, is om de zon onder te zien gaan achter de duinen. Er komt dan een lage mist over de duinen te hangen, wat een mysterieus effect geeft!

Zoals je al ziet en leest is er genoeg te doen op het eiland Texel. Je zult je in ieder geval niet vervelen als je er een weekend naartoe gaat! Zijn jullie wel eens op Texel geweest? Mocht je nog meer tips hebben, laat het dan weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.