Een dagtrip naar Gozo, Malta.

Gozo, het eiland dat bij de eilandengroep van Malta hoort en waar je een hele leuke dagtrip naar kan maken! Wanneer je in Malta bent, mag je dit zeker niet overslaan. Op Gozo is namelijk heel veel te zien en dat vertellen we jullie dus precies in deze blog. Je komt er heel makkelijk door een overtocht te maken met de ferry, waarbij zelfs je huurauto mee kan. Daarnaast duurt de overtocht maar maximaal een half uurtje. Tijd om dit fijne eilandje te ontdekken dus!

Gozo: Hoe kom je er?

Gozo is het kleinere eiland dat naast Malta ligt en bij de eilandengroep hoort. Je moet er dus naartoe met een boot en dat is eigenlijk heel makkelijk. Vanaf de haven Cirkewwa, waar ook de boot naar Comino vertrekt, kun je direct op de ferry stappen. Je betaalt het ticket pas op de terugweg van Gozo naar Malta. Het fijne is dat je huurauto ook mee kan op deze ferry, zo hoef je die niet apart te huren op het eiland. Wanneer je met de auto naar Gozo gaat betaal je € 15,70 voor een ticket (inclusief bestuurder), ga je te voet dan betaal je € 4,65.  De boot vertrekt iedere 45 minuten en gaat zelfs ‘s nachts nog heen en weer.

Bezoek de zoutpannen

Wij begonnen onze roadtrip over het eiland bij de zoutpannen, in het noorden van Gozo. Je rijdt er naartoe via het hoofdstadje Victoria en de kust. In de verte duiken prachtige witte kalkrotsen op en zie je de zoutpannen liggen. Deze zoutpannen behoren tot de oudste van de wereld en beslaan zo’n drie kilometer van de kust. Tegenwoordig wordt er nog steeds zout gewonnen op deze plek.


Wandel door de Wied-Il-Ghasri vallei

Wat je ook in het noorden van Gozo vindt, is de Wied-Il-Ghasri vallei. Je kunt een mooie wandeling maken door dit natuurgebied. De route is ongeveer 5 kilometer lang. Maar deze plek is om nog iets anders bijzonder, namelijk de diepe kloven. Volg je het wandelpad naar beneden, dan kom je vanzelf bij een van deze kloven uit. Er stroomt prachtig helderblauw water tussen en het is mogelijk om er een duik te nemen. Deze plek wil je dus niet missen!

349
350

Bewonder de Ta’ Pinu Basiliek

Rijd je verder richting het westen van Gozo, dan kom je vanzelf de Ta’ Pinu Basiliek tegen. Deze prachtige basiliek valt goed op, dus je zult hem niet missen wanneer je er in de buurt komt. Neem ook een kijkje in de basiliek, want ook daar ziet het er erg mooi uit! Tegenover deze basiliek vind je een pad naar de heuvel Ta’ Ghammar. Hier staan verschillende beelden langs de weg die de kruisiging en wederopstanding van Jezus laten zien. Daarnaast heb je vanaf de heuvel een mooi uitzicht over Gozo.

Verspreid over het eiland vind je nog veel meer kerken, kathedralen en tempels, maar wij vonden deze toch wel de meest bijzondere.

Zoek de overblijfselen van de Azure Window

Zoals iedereen wel meegekregen heeft is de bekende Azure Window in zee gestort. Toch blijft deze plek mensen trekken en is het er nog steeds vrij druk en toeristisch. Ook wij hebben er een kijkje genomen om even op zoek te gaan naar de overblijfselen van deze mooie rotsformatie. De naam zegt eigenlijk al wat er te zien was: een raam van rotsen, waardoor het azuurblauwe water stroomde. Helaas is hier niks meer van te zien. Wat je er wel vindt is een prachtig uitzicht over de kust met de hoge rotsformaties, waartegen het water klotst. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te duiken in de Blue Hole.

Bezoek het hoofdstadje Victoria

Gozo heeft een eigen hoofdstad, namelijk Victoria. Een stadje dat je echt niet over mag slaan wanneer je op het eiland bent. Victoria is echt het middelpunt van het eiland. Kijk maar eens op de kaart en je ziet dat alle wegen naar Victoria leiden. Waar de meeste hoofdsteden vrij groot zijn, is Victoria vrij klein voor een hoofdstad. Niet heel vreemd, want Gozo zelf is natuurlijk ook niet heel groot. Ondanks dat het een klein hoofdstadje is, is er van alles te zien met als hoogtepunt de Citadel. Deze ommuurde stad steekt hoog boven Gozo uit. Je kunt de Citadel bezoeken voor € 5,- per persoon. Neem ook even een kijkje bij de stadsmuren, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Gozo.

Verderop in het stadje vind je de St. George Basilica met een heel gezellig pleintje ervoor. Ga er gezellig wat drinken of een hapje eten en wandel daarna door de knusse, kleurrijke straatjes van Victoria.Wanneer je meer tijd hebt kun je ook langer verblijven op Gozo. Er zijn verschillende leuke overnachtingsplekken waar je terecht kunt. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Eliza was Here voor leuke overnachtingsadresjes. Wil je meer lezen over Malta zelf en alles wat je er kunt doen? Lees dan hier onze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.