Een weekendje terug in de tijd, tijd voor Brugge!

Afgelopen jaar hebben wij een bezoek gebracht aan de Belgische stad Brugge. Met zijn historische stadscentrum (bij UNESCO erkent) leent deze stad zich prima voor een weekendje weg.

Bij een historische stad denk je wellicht niet gelijk aan auto’s, maar ondanks dat is deze stad met de auto zeer goed te bereiken. Je kan de auto redelijk makkelijk in het centrum kwijt, hier betaal je wel de hoofdprijs voor. Wij hebben onze auto op de parkeerplaats bij het station achtergelaten, de kosten voor deze parkeergarage zijn slechts 3,50 per dag.

Vanaf het station loop je in ongeveer 10 à 15 minuten het oude centrum van Brugge in. Wij verbleven in een appartement (Huyze Die Maene) op de grote markt, midden in het centrum. Dit in 1302 gebouwde huis is inmiddels wel een paar keer verbouwd, maar straalt nog wel de sfeer van toen uit.

Het historische centrum

Redelijk vroeg in de ochtend (uitslapen lukt niet meer na een week vroeg opstaan) gingen we, na een goed ontbijt bij de buren, op stap in het centrum van Brugge. Dit door de neogotische stijl overheerste centrum is heerlijk om doorheen te dwalen. Vanaf de grote markt loop je zo het Belfort in. Op deze plaats vonden vroeger verschillende markten plaats, hier is niet veel meer van te zien. Wel worden er in de hallen nog regelmatig tentoonstellingen gegeven. Leuk om op te letten is het plafond bij het uitlopen van het Belfort (achterzijde). Hierna hebben we onze tocht via de Basiliek en het provinciaal hof voortgezet richting Onze-Lieve-Vrouwe kerk. Hierbij loop je regelmatig door leuke oude straatjes. Vanaf de kerk zijn we langzaam richting het Begijnhof gelopen. Dit hof grenzend aan de abdij wordt nog steeds door enkele vrouwen gebruikt. Hierdoor moet je op het hof stil zijn en mag je er na 22:00 niet meer komen.

Tijdens onze dag wandelen door de stad zijn we natuurlijk ook de Steenstraat niet vergeten, deze redelijk lange winkelstraat is voorzien van bijna alle bekende merken en winkels. Ook is de Mariastraat leuk om te bezoeken als je van chocolade of souvenirtjes houdt.

Na een lange dag wandelen zijn wij weer naar ons hotel gegaan om ons klaar te maken voor een hapje eten op de grote markt. Persoonlijk vonden we het eten niet super (slecht is het ook niet), het uitzicht op het plein met de paardenkoetsen maakte dit wel weer goed!

 De “uitstapjes”

Chocolade museum

Chocola en België iedereen moet natuurlijk gelijk aan de bonbons denken. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan en hoe wordt het gemaakt? Na het bezoek van dit museum was het voor ons duidelijk. Geen melk of witte chocola meer, hier zit minimaal 30% suiker in!

Van wat je meeneemt op een reis vanaf de cacaoboom tot aan het bonbonnetje wat je overal in Brugge kan kopen, al deze informatie krijg je in het chocolademuseum. Dit wordt wel op een manier gedaan dat ons voor kinderen minder interessant lijkt. Er moet namelijk heel veel gelezen worden, dit wordt wel op een leuke en overzichtelijke manier gedaan.

Brouwerij de halve maan

Deze brouwerij bevindt zich echt in het oude centrum van Brugge. Het is ook even zoeken voordat je de ingang van de brouwerij gevonden hebt. Deze bevindt zich op een klein pleintje met verschillende cafés en restaurantjes. Eenmaal binnen in de brouwerij kom je gelijk op het buitenterras van de brasserie, hiervandaan kan je de winkel of de brasserie zelf in. In de winkel is het mogelijk om je op te geven voor een rondleiding door de brouwerij zelf. Tijdens deze rondleiding word je uitgelegd welke stappen er genomen worden om het bier dat ze hier maken (Brugse Zot of Straffe Hendrik) te maken. Hierbij loop je door zowel delen van de oude brouwerij als de nieuwe, al lopen deze soms letterlijk door elkaar heen.

Als de rondleiding erop zit moet je zeker even de tijd nemen om een biertje te drinken in de brasserie van de brouwerij zelf. Hier wordt het bier namelijk ongefilterd geschonken. Dit geeft een net iets andere smaak dan de flesjes die je overal kan kopen.

Het oude ziekenhuis

Het bezoeken van een van de oudste ziekenhuizen van Europa (rond 1150) was voor ons een klein beetje een tegenvaller. Wij waren van mening dat het ziekenhuis een museum was over het ziekenhuis zelf. Echter gaat het nu om een tentoonstelling van kunstwerken uit Brugge, tentoongesteld in de slaapzaal van het oude ziekenhuis. Wij hadden echter gehoopt dat het museum de sfeer van toen zou proberen neer te zetten. Dus mocht je dit museum willen bezoeken, let dan even goed op wat er tentoongesteld wordt!

Boottocht

Bij het maken van een boottocht door Brugge moet je wel van gezelligheid houden, want je bent echt niet de enige. Toch is het een leuke ervaring om met een bootje (vol met mensen) door de grachten van Brugge te varen. Ook vaar je dan onder de vele bruggetjes door, pas hier soms op voor je hoofd. Op het moment dat de tocht richting het Begijnhof gaat kom je ook langs de bierbrouwerij, met een beetje geluk ruik je ook het bier! Geluk als je ervan houdt natuurlijk..

Rondrit per koets

Op de Grote Markt hebben wij plaats genomen achterin een koets. ondanks dat het wat kouder was en we eigenlijk alles in de stad al hadden gezien hebben we zeker genoten van de rit. Ook het besef dat in de hoogtij dagen van deze stad (bijna) alles met paard en wagen ging gaf een special gevoel. Vanaf de grote markt ga je via verschillende straatjes richting het Begijnhof. Eenmaal daar wordt er een korte pauze ingelast voor het paard. Wij zijn toen even een kleine wandeling gaan maken langs de gracht en het meer.

Wat ook leuk is, is dat de dame of heer die de koets bestuurd informatie geeft tijdens de rit over de stad. Zo kom je toch weer achter feiten die je nog niet weet.

Eenmaal terug op de Grote Markt kwam er helaas ook een einde aan ons weekendje Brugge.

 

 

 

 

 

4 gedachten over “Een weekendje terug in de tijd, tijd voor Brugge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.