Een midweek in de Drentsche bossen

We hebben een midweek doorgebracht in de Drentsche bossen. Om precies te zijn verbleven we in een heel gezellig huisje op Hof van Saksen. In deze omgeving vind je prachtige natuur, door onder andere de vele nationale parken die hier te vinden zijn. Maar ook de oeroude bossen uit misschien wel de Prehistorie kom je hier tegen. En niet te vergeten: de hunebedden. Wij zijn heerlijk gaan wandelen in de bossen van Drenthe. Onze ervaringen en belevenissen lees je in deze blog!

Nationaal Park De Drentsche Aa

De eerste echte dag van onze midweek in Drenthe begonnen we met een wandeling in Nationaal Park De Drentsche Aa. De wandeling die we graag wilden doen startte bij Schaapskooi Ballooërveld. Hier leeft een schaapskudde van 400 schapen en daarmee is dit gelijk de grootste schaapskudde van Drenthe. De herder vertrekt elke dag vanuit de schaapskooi naar de heide, waar de schapen kunnen grazen. Tijdens de wandeling kan je de schaapskudde tegenkomen, wat natuurlijk super leuk is! Op het informatiebord bij de schaapskooi is te zien waar de kudde elke dag is. Ook kun je er een kijkje nemen in het informatiecentrum en in het wolatelier. De wol van de schapen wordt er gesponnen en dit kun je bekijken en kopen als je wilt.

Om de wandeling goed te volgen moesten we de paarse paaltjes volgen. Deze stonden overal duidelijk aangegeven, dus dat was erg fijn! Na de schaapskooi liepen we verder over slingerpaadjes door graslanden. Af en toe komen we langs houten bruggetjes, waarbij sommige nog net niet op instorten staan. Gelukkig zijn er stevigere bruggen naast gemaakt. Het laatste bruggetje was het pad richting de heidevelden. Het is heerlijk weids hier in dit deel van De Drentsche Aa. We lopen over lange en kronkelige paden van zand, waarbij we na een poosje uitkomen op een wat grotere zandvlakte. Verderop staat een hut, gebouwd van takken, waardoor het lijkt alsof je in een kleine woestijn loopt.

Na de zandvlakte gaat de wandeling verder over een houtwal. Wanneer het slechter weer is, kan je deze afsnijden, omdat het pad dan erg nat kan zijn en moeilijk begaanbaar. Maar voor nu ging het prima en was het droog. We kwamen uit bij een leegstaand vennetje, waar we een heerlijke picknick op hebben. In de verte horen we opeens de schaapskudde en komen ze toevallig langsgelopen. Dit was erg leuk en speciaal om te zien! De herder liep rustig mee en de herdershond was druk bezig om alle schapen bij elkaar te houden. Na ongeveer 9 km komen we weer terug bij de schaapskooi. Al met al een erg leuke en mooie wandeling!

Nationaal Park Drents-Friese Wold

In het Drents-Friese Wold kun je heerlijk wandelen door bossen en heidevelden. Onderweg kom je ook langs prachtige zandverstuivingen en vennetjes. De vennetjes deden ons even denken aan die in Noorwegen. Onze wandeling startte bij het plaatsje Appelscha. Vanaf hier volgden we de Grote Bos en Duinroute van 10 kilometer. Deze route bestaat uit twee kortere wandelroutes die samengevoegd zijn. De route en de overgang van de ene route naar de andere stond overal duidelijk aangegeven.

Vanaf de parkeerplaats was het heel even zoeken naar het startpunt van de wandelroute, maar gelukkig hadden we deze al snel gevonden. Het eerste deel van de wandeling ging door de oude bossen van Drenthe. Vroeger, voor 1890, bestond dit gebied uit voornamelijk stuifzand. Dit kwam door de overbegrazing van de heide door schaapskuddes. Dit werd echt een probleem toen akkers en dorpen onder het zand dreigden te worden bedolven. Daarom werd er bos aangeplant, waar we nu doorheen wandelen.

Even verderop kwamen we aan bij de Kale Duinen, het stuifzandgebied dat nog is overgebleven. Honderden vogels fluiten hier de mooiste melodieën. Ze broeden langs de paden, dus hier was het belangrijk om goed op de paden te blijven om de vogels niet te verstoren. Het is echt een prachtig gebied om doorheen te wandelen. Onderweg kwamen we ook nog schapen met lammetjes tegen, die ons rustig nastaarden.

We verlaten de Kale Duinen weer en komen terecht bij een prairie-achtig gebied: Het Aekingerbroek. Je kunt hier ontzettend ver weg kijken en verderop zagen we een paar hertjes grazen. Ook vind je hier een uitkijktoren, die we natuurlijk even hebben beklommen. Zo kijk je nog verder weg over het gebied! Na deze uitkijktoren komen we langs verschillende vennetjes en nog een zandvlakte. Bij de vennetjes groeien bijzondere planten en er komen verschillende dieren op af, waaronder kikkers en salamanders. Hier konden we ook even de tijd nemen voor een gezellige picknick en genieten van dit mooie natuurgebied.

De Drentsche bossen in

Een dag in de regen hield ons niet tegen om niet de Drentsche bossen in te gaan. We hadden ‘maar’ een midweek hier, dus we wilden graag zoveel mogelijk zien. Bij het Boomkroonpad, vlakbij Borger, zijn we het natte, drassige bos ingelopen. Het was ontzettend stil hier, op wat vogels en regendruppels na. Maar weinig mensen gaan ook wandelen in dit regenachtige weer natuurlijk. Halverwege de wandeling door de oeroude bossen van Drenthe kwamen we uit bij een heel mooi blauw meer. Iets wat we niet helemaal verwacht hadden, maar zo mooi was! De regen, en het feit dat de poncho’s ook niet helemaal perfect waren, was gelijk een stukje minder erg nu we hier waren. Zo stil, weids en mooi was het hier! De foto’s spreken voor zich…

Op zoek naar de Hunebedden

Een midweek in de Drentsche bossen is niet compleet zonder een bezoekje aan de Hunebedden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar twee wat grotere Hunebedden bij het plaatsje Rolde. Dit is toch leuk om nog even te zien, voordat onze reis naar huis weer begon.

Wat ons betreft is een midweek in de Drentsche bossen een super goed idee voor een minivakantie in Nederland. Er is veel te zien en te doen en ook de Nationale Parken zijn prachtig hier! Mocht je nog meer wandelinspiratie willen, lees dan onze blog hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.